Komlósi Dóra


Komlósi Dóra BA másodéves design-és művészetelmélet szakos hallgató vagyok. Művészeti szakközépiskolában végeztem festő szakon, de érdeklődésem szerteágazóbb volt annál, hogy később egy annyira specializált ismereteket adó szakon folytassam tanulmányaimat, mint a festőművész szak.

– Miért jöttél hozzánk?

– Utóbbi ok miatt. Az elmélet szak átjárhatóságot biztosít az egyetem más szakjai között, ami igazán szerencsés helyzet és egyben lehetőség.  Rajtad áll, hogy mit szűrsz ki belőle.

– Hogyan jutottál be az egyetemre?

– Egyszer felvételiztem, elsőre vettek fel. Hogyan? A rám nem jellemző módon nem izgultam. A tőlem telhető legtöbbet megtettem, hogy felkészüljek a felvételire és ezzel tisztában voltam, a többi már nem rajtam múlott.

– Milyen ötleteket tudnál adni a most jelentkezőknek?

– Legyenek nyitottak és érdeklődjenek a design és művészet területei iránt.
Ne kényszerként fogják fel. A felvételire való felkészülés alatt is rengeteget lehet tanulni, ha nyitott szemmel járnak.
Nekem ez több, mint „hobbi”. Szeretem.

– Melyik munkádra vagy a legbüszkébb?

– Ami a közelmúltban történt és büszkeséggel töltött el, hogy demonstrátor lettem az elméleti intézetnél. Egyébként nem tudnék egyet kiemelni, igyekszem mindent maximálisan megoldani, ami néha hátrányt jelent.

– Van-e kedvenc kurzusod?

– Mindegyik! – nem.  Szeretem azokat az órákat, amik csapatmunkára serkentenek vagy közös együtt gondolkodásra. Vannak tanárok, akik nagyon inspirálóan tudnak hatni az emberre. Kisebb egyetem lévén ki tud alakulni egy „mester-tanítvány” viszony, aminél szerintem nincsen jobb. Persze van hátránya is, jóval többet tudnak rólad a tanárok, mint egy nagyobb létszámú intézményben.

– Van-e kedvenc tárgyad otthon vagy valahol másutt?

– Nem tudok róla, hogy lenne.

– Milyen az élet az egyetemen a mindennapokban?

– Nyüzsgő. Ha kihagysz egy hetet, úgy érzed lemaradtál mindenről (de ha nem hagysz ki, akkor is).

– Van-e élet a mindennapokon túl?

– Persze, nem minden az egyetem. Első évben kevésbé volt. Mivel azt tanulom, amit szeretek folytatom este, éjjel, hajnalban.

– Mit szeretnél csinálni az egyetem után? Mivel szeretnél foglalkozni? Hol szeretnél dolgozni?

– Kevesebb a száma azoknak a dolgoknak, amit nem szeretnék csinálni, mint amit szeretnék.
Mindenképpen olyan munkahelyre vágyom, ami mindennap új kihívásokat és elérendő célokat állít elém. Szeretek emberrel foglalkozni és közösen dolgozni velük. A többi, majd kiderül.