Lanyi- Krstic Szerena

A nevem Lanyi- Krstic Szerena. Alapképzettségem divat- és textiltervező.

– Szabadkai származású vagyok, alapképzésemet Belgrádban kaptam. Tíz évig dolgoztam a szakmában. Divattervezőként dolgoztam Németországban (s’ Oliver) és önálló tervezőként Izraelben, utóbbi néhány évben divattanácsadóként tevékenykedem önálló cégemben.
( További információ www.consultingfashion.com weboldalon érhető el.) Ezen kívül van egy kicsi lányom, aki már most nézegeti az én tankönyveimet és arról beszél, hogy ő is egyetemre akar járni. Per pillanat utazok kb 400km-t, hogy jelen lehessek minden héten a MOMEn, és csak azt tudom mondani, hogy megéri!

– Miért jöttél hozzánk?

– Mert szerettem volna egy jó mesterképzést kapni,  amit elismernek világszerte.

– Hogyan jutottál be az egyetemre?

– Felvételiztem.

– Milyen ötleteket tudnál adni a most jelentkezőknek?

– Legyenek bátrak, magabiztosak és rendelkezzenek tudással és akarással, hogy a tudásuk bővülhessen.

– Melyik munkádra vagy a legbüszkébb? (Melyik dolgozatodra és melyik tekhné kurzuson végzett munkára?)

– Arra még várni kell. Bár a múlt félévből kiemelném a Speciális kutatás – képalkotás kurzust, ahol a ruhacímkék képszimbólumaival foglalkoztam.

– Van-e kedvenc kurzusod?

– Többségük nagyon érdekes és szeretem, úgyhogy per pillanat nem tudnék választani. De szerettem a művészet és ökológia kurzust, múzeumpedagógia, művészetfilozófia, tudománytörténet kurzusokat.

– Van-e kedvenc tárgyad otthon vagy valahol másutt?

– Van egy pár, de mindegyikhez személyes emlékek kapcsolódnak. Az egyik egy lámpa (szülinapi ajándék) a másik pedig egy tábla olasz kifejezéssel.

– Milyen az élet az egyetemen a mindennapokban?

– Jó. A könyvtár különösen. Tavasszal szerintem még jobbak lesznek a mindennapok, mert a MOME épületek között csodás hangulat van. Egy kicsi oázis.

– Van-e élet a mindennapokon túl (este, éjjel, hajnalban, a városban, nyáron)?

– Szerintem nem vagyok jó példa erre a kérdésre, mert a szabadidőmet én családra és munkára fordítom. De különben van élet este a varosban stb.

– Mit szeretnél csinálni az egyetem után? Mivel szeretnél foglalkozni? Hol szeretnél dolgozni?

– Szeretnék PhD-ni  és később asszisztensként dolgozni valamelyik külföldi egyetemen. Kutatni, és divattörténeti témákkal foglalkozni. Szeretnék azon dolgozni, hogy kialakulhasson egy komoly divatkritika, mert jelenleg ez nincsen.