Rakonczai Gábor

Rakonczai Gábor vagyok, a designelmélet mesterképzésének inspirált hallgatója. Nem, nem én eveztem át az Atlanti-óceánt, kétszer, de a gratulációkat köszönöm, jól esik.

– Miért jöttél hozzánk?

– A Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki kara, nos igen, túl vagyok rajta. A számok és a gravitáció világa, a rendkívül alapos műszaki tudást adó képzés után éreztem, hogy szükségem van egy szabadabb szellemi közegre, ami kiegészíti és felerősíti a korábban megszerzett tudásomat. Megtaláltam a legjobb helyet.

– Hogyan jutottál be az egyetemre? 

– Az első napokban tömegközlekedéssel, kicsit zavarodott voltam, hogy a Kantin felől közelítsek vagy a főbejáraton keresztül, de végül a timpanonos főbejáratot választottam, mert az olyan elegáns. Azóta igyekszem változatossá tenni a mindennapi bejutásomat.

– Milyen ötleteket tudnál adni a most jelentkezőknek?

– Felejtsék el a félelmeiket és korlátaikat, legyenek bátrak, nyitottak. Tájékozódjanak és olvassanak sokat a megadott témákban.

– Melyik munkádra vagy a legbüszkébb?

– Az építész egyetemi éveim alatt alapítottam egy saját stúdiót Womorrow néven, ami a kísérletező építészet és tértervezés területein mozog, nyomokban tárgytervezést is tartalmaz. Ezt szeretem.

– Van-e kedvenc kurzusod?

– Nem lehet kiemelni egyet a sok közül, mindegyik kurzus rendkívül érdekes és hasznos, természetesen ehhez szükséges az érdeklődő és befogadásra képes hallgatói attitűd és érettség. A MOME szellemi közege rendkívül inspiratív, a tanszékek közötti áthallgatás lehetőséget nyújt a szakok közötti részleges átjárásra, amit érdemes kihasználni mindenkinek!

– Van-e kedvenc tárgyad otthon vagy valahol másutt?

– Minden tárgy rabul ejt, ami önzetlenül tetszik.

– Milyen az élet az egyetemen a mindennapokban?

– Zen, lebegés, kultúra.

– Van-e élet a mindennapokon túl?

– Minden nap egy újabb nap, nap-nap után, nap után nap…minden nap mindennap. Szóval ezen logikai összefüggések alapján bátorkodom kijelenteni, van.

– Mit szeretnél csinálni az egyetem után?

– A legjobb design alapján megélni az életem.