Inspiráló Designelmélet estek 2016/2017

DESIGNKULTÚRA

2017.02.06. 19:00, Toldi Klub

A februári IDE estünk célja bemutatni és tisztázni az elsőre kissé megfoghatatlannak tűnő designkultúra fogalmát és röviden bemutatni mivel is foglalkozhatnak a szakon végzett hallgatóink. Az estnek február 6-án 18:00-kor ismét a Toldi Klub ad teret.

Az est során olyan kérdésekre keressük a választ, mint például, hogy mi a design? Miért nevezhetjük onálló diszciplinának? Mi a designkultúra? A válaszokat egyetemi tanáraink segítségével keressük designtörténeti, kulturális antropológiai, pszichológiai, menedzseri szempontok figyelembevételével. A beszélgetések során a design és művészeti határterületeket is vizsgáljuk. Az est záróakkordjaként pedig egy rövid kitekintést teszünk, hogy milyen aktuális kutatások folynak jelenleg, mik a fő központok/intézmények, eddig elért eredmények, nyitott kérdések stb.

A gép és az ember

2016.12.12. 19:00, Toldi Klub

cover_ide_gepesember

Az akadémiai év Inspiráló Designelmélet estjei ezúttal decemberben startolnak, ám máris egy olyan fontos és érdekes témával, mint a gépek és az emberek kapcsolata. A gépek általános szerepétől, azok századformáló kérdéseihez eljutva előadásokat és beszélgetéseket hallhatunk majd. Előadóink és vendégeink a téma olyan szegmenseit érintik, mint például a mesterséges intelligencia megjelenése filmekben és irodalomban, a gépek társadalmi és gazdasági kérdései, vagy az egyre terjedő “steampunk” stílusőrület formálódása.
 
Vendégek:
Kállai Gyöngyi – Közgazdász, Interdiszciplináris Társadalomkutató
Emil Goodman – rendező (https://vimeo.com/emilgoodman)
Szepe Szűcs Péter – a Krak’n Town vezetője (http://www.krakn.hu/)