Inspiráló Designelmélet estek 2015/2016

Design és Közlekedés

IDE_borito_BKK

2016.05.02. Toldi Klub

Az akadémiai év utolsó Inspiráló Designelmélet estjén a design és a közlekedés kapcsolatát vizsgáljuk. Az est folyamán beszélgetéseket, előadásokat és videókat láthattok/hallhattok a közlekedés témakörében, olyan izgalmas szegmensek megvizsgálásával, mint például a budapesti tömegközlekedés arculata, kommunikációja, a tér és pszichológia kérdése, a design alapelvek értelmezhetősége, vagy a járműdesign.

Vendégeink:
Petényi Mirkó, a BKK kreatív vezetője és Both Balázs, ügyfélkapcsolati vezető
Dúll Andrea, környezetpszichológus
Molnár Ádám, designer

 

Design és Nevelés

10287040_1025697030786200_6574434038338881126_o

2016.02.08. Toldi Klub

Az év első Inspiráló Designelmélet (IDE) estje a design és nevelés néhány lehetséges összefüggését tárja fel. Olyan kérdésekre keressük a választ, és a lehetséges alternatívákat mint: Hogyan hasznosítható a design az oktatásban? Milyen szerepe lehet az épített környezetnek és a tárgykultúrának a nevelésben és nevelődésben? Miként nyilvánul meg az említett területeken a narratív design?

Az est bevezetőjét követően Mészáros Zsuzska építésszel és középiskolai rajztanárral beszélgetünk a tér és az épített környezet nevelésben betöltött szerepéről. Ezt követően egy, a tárgykultúra nevelésbeli vonatkoztatásait feltáró előadást hallhatunk, az est zárásaként pedig Illés Anikó művészetpszichológust, a művészetre nevelés egyik hazai kutatóját kérdezzük a kultúrára, művészetre és designra történő nevelhetőségről, felmerülő módszereiről, valamin a narratív design lehetséges nevelő szerepéről.

 

 

Design és Irodalom

12314185_997586690263901_5274837361011705775_o

2015.12.14. Toldi Klub

Vendégek:
Csáki László
Falvai Mátyás
Fillér Máté

Elérkeztünk a második Inspiráló Designelmélet (IDE) esthez, amelynek a design és az irodalom kapcsolata, a könyv mint modern eszköz és a design irodalmi, valamint az irodalom design vonatkoztatásai lesznek témái.

Az estet egy design- és irodalomelméleti bevezető nyitja, ezt követően hallhatunk egy előadást “Beolvashatatlan könyv” címmel. Az előadások után, az est második felében két beszélgetés következik. Az első vendége Csáki László lesz, akit elsősorban könyvtrailerekről kérdezünk, a második beszélgetés vendégei pedig Falvai Mátyás iró és kommunikációs szakember, valamint Fillér Máté média művész.

A vendégekről bővebben:
http://www.csakilaszlo.com/bio
http://konyves.blog.hu/2014/04/11/u35_falvai_matyas
http://fillermate.blogspot.hu/

 

MindennAPPjaink – Applikációk és társadalmi hasznosság

appok

2015.11.02. Toldi Klub

Vendégek:
Ruttkay Zsófia – TechLab
Szűcs Ádám – Appleblog
Torma Zsolt – iOS fejlesztő

Az Inspiráló Designelmélet első eseménye az őszi félévben, amelynek fő témája az applikációk, ezek társadalmi hasznossága, valamint felhasználási lehetőségeik keresése a mindennapokban.

Az est folyamán elsőként Ruttkay Zsófia mesél a TechLab tevékenységéről, célkitűzéseiről és fejlesztéseiről. Megismerkedhetünk Szűcs Ádámmal, az Appleblog bloggerével, aki többek között együttműködik a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségével – a kollaboráció eredménye a társadalmi réteget érintő megjelent cikk-sorozat -, valamint Torma Zsolt iOS fejlesztővel, akivel főként a látássérültek számára létrehozott applikációkról és ezen alkalmazások tapasztalt hasznosságáról beszélgetünk.

A beszélgetések előtt rövid áttekintést hallhatunk az applikációkról, és a témát érintő társadalmi kérdésekről, valamint a European Youth Award programjáról és lehetőségeiről.

Az est vendégeiről bővebben:
http://create.mome.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=215&Itemid=97&lang=hu
http://appleblog.blog.hu/2015/05/22/magunkrol_60
http://imagazin.hu/magyar-ios-fejlesztok-torma-zsolt/